Olen juuri loppusuoralla Dan Brownin Inferno-teoksessa, jossa Zobristit haluavat ratkaista maailman väestöongelman hieman kyseenalaisin menetelmin. Symbologi Langdon sekä Maailman Terveysjärjestö WHO yrittävät päästä jyvälle Zobristien suunnitelmista ja huomaavat pian etsivänsä biologista asetta – virusta.
Virusta etsitään täälläkin – tai pikemminkin sen levittäjiä. Tällä hetkellä sairastuneita on uutisoitu 18 ihmisen verran ja huhut kuolleiden määrästä liikkuvat somekanavissa ja kylänraiteilla. Huhujen levittäjiä uhattiin seuraamuksilla jopa ministeriöstä käsin. Maan rajat on suljettu tietyistä maista tulevilta ja tuhannet vierastyöläiset eivät pääse palaamaan töihinsä.
En ole edelleenkään varma kuinka paljon nykytilanteesta kerrotaan. Vielä toissa iltana maa ilmoitti pitävänsä koulut auki, mutta opetusta järjestävien tahojen päällystö kutsuttiin ministeriöön kuulemaan lisätietoja tilanteesta. Tänään, koulupäivän päättymisen hetkellä, saimme tietää koulujen menevän toistaiseksi kiinni. Luulen että sulkemisesta päätettiin pian sen jälkeen, kun viruksenkantajia uutisoitiin löytyneen expatriottien – siis vierastyöläisten joukosta. Tämän myötä myös yksi supermarketti suljettiin.

Kun 2,7 miljoonan ihmisen väkimassa on tupattu pienelle alueelle, on selvää ettei maa aio ottaa pienintäkään riskiä taudin leviämisen suhteen. Tiedotus on ollut kuitenkin nihkeää ja uudet policyt lyödään pöytään pian edellisen perään. Ehkäpä juuri tämä arvaamattomuus saa ihmiset reagoimaan voimakkaasti.
Päätimme käydä kaupassa ja olo oli kuin aikanaan prisman jonossa jouluaaton aattona, kun kaupat olivat kiinni pyhien yli. Ihmiset tulvivat markettiin ja lappasivat tavaraa kärryihinsä kuin maailmanloppua enteillen. Näin paikallista toimintakulttuuria ajatellen varautuminen ei ole yhtään pöllömpi ajatus. Kaupat voidaan sulkea siinä missä koulutkin ja elintarvikkeiden saanti voi vaikeutua nopeasti.

Oppilaille ja opettajille tilanne tarkoittaa erityisjärjestelyjä. Ainakin omien lastemme opiskelu tapahtunee etänä ja koulukirjoista tehdään sivuja itsenäisesti. Lapset riemuitsivat käytävillä suureen ääneen, mutta vanhempien kasvoilla tuntui painavan huoli siitä, mitä heidän lapsensa tekevät heidän ollessa töissä. Sama tilanne koskee montaa pienen lapsen vanhempaa.
Saudi-Arabia sulki koulunsa kuukaudeksi ja on vaikea ennustaa, mitä tulevan pitää tälpual jokke. Ja onko tästä kaikesta lopulta hyötyä. Voidaanko virus pysäyttää maassa, joka toimii kaukolentojen liitoskohtana? Voidaanko virusta ylipäätään pysäyttää?
Omat lapsemme vaikuttavat ottavan asian melko rauhallisesti, vaikka koulussa liikkuu mitä ihmeellisempiä huhuja. Paikalliset lapset puolestaan luottavat hallitsijan hyvyyteen ja allahiin. Eräs oppilas nuoli männä päivänä toisen oppilaan vaatteita, joten koulujen sulkeminen on varmaankin ihan hyvä idea tautien leviämisen ehkäisemiseksi.
ps. Viimeisimmän tiedon mukaan pasta on myyty loppuun useasta marketista
pps. Kauppareissun perusteella vessapaperi on yksi tärkeimmistä hamstrattavista tuotteista
ppps. Seuraava lukemani kirja ei käsittele ihmiskunnan tuhoa. Fiktion tuntua riittää ihan perusarjessa