Eläinten kuljettaminen EU:n ulkopuolelle

Kaupallisessa yhteistyössä PetenKoiratarvike.com.

Kun saimme tietää puolisoni saaneen töitä Qatarista, jouduimme punnitsemaan myös lemmikkiemme kohtaloa. Halusimme kissat mukaan, mutta kuljettamiseen ja maahantuontiin liittyvä byrokratia aiheutti harmaita hiuksia jo kalkkiviivoilla. Tiedonsaanti vaikutti vaikealta ja informaatio oli ristiriitaista. Hintalappu koko prosessille oli kohtuullinen, mutta todennäköisesti vain siksi, että kaikki sujui melko mutkattomasti. Tämä on kuvaus kahden kissan kuljettamisesta Qatariin.

Muista, että jokainen maa säätelee tuontia ja vientiä tahollaan, eikä yhden EU:n ulkopuolisen kuljetussäännöt päde välttämättä toisessa.

Kassissa olisi varmaan mukavinta matkustaa

Eräs tullivirkailija-ystäväni pyysi olemaan erityisen tarkkana lemmikkien papereiden kanssa. Jos jokin asiakirja puuttuu, lemmikkiä ei päästetä maahan. Vaihtoehtoina on joko palautus, lopetus tai karanteeni. Karanteenipalvelun löytyminen ei ole kaikissa maissa itsestäänselvää, joten sekin lienee syytä selvittää etukäteen.

Kun tiedät kohdemaan ja lähtöajankohdan, ota yhteyttä kohdemaan viranomaiseen. Viranomaisen voi löytää esimerkiksi hakusanoilla IMPORT PET ja kohdemaan nimi. Meidän tapauksessa kohdemaan viranomainen oli Doha pet relocators, jonka kanssa kävimme keskustelua sähköpostitse. Saimme heiltä tiedot tarvittavista rokotuksista ja muista olennaisista asioista. Yrityksen sivuilta löytyy myös tiedot kielletyistä kissa- ja koiraroduista, joita on yllättävän pitkä lista. Saimme kehoituksen ottaa yhteyttä omaan paikallisvirastoomme virallisia papereita varten. Suomessa eläinten tuontia ja vientiä valvoo ruokavirasto.

Seuraavaksi piti päättää, lentävätkö kissat rahtina (gargo) vai kanssamme (accompanied luggage). Molemmissa tapauksissa kissat olisivat ruumassa, mutta rahtilennätys on kalliimpi. Käytännössä toimitustavoilla ei ole juurikaan eroa, mutta rahtia hallinnoi yksityinen yritys ja toista lentoyhtiö. Päätimme lentää kissojen kanssa, vaikka aavistelin tavaramäärän hallinnan vaikeutuvan entisestään. Näin saimme kuitenkin pidettyä kissat kotona loppuun saakka ja pystyisimme tarkkailemaan heitä pidempään.

”mä en voi nyt tehdä ruokaa, kun Iona nukkuu sylissä niin söpösti”

Kissamme ovat kasvattajalta ostettuja rotukissoja, joten sirut ja rokotteet olivat kunnossa. Näiden lisäksi tarvittiin vielä rabies-rokote ja vasta-ainetesti. Lisäkustannuksia aiheutui lentokuntoisuustarkastuksesta ja yllättävästä passitarpeesta, joten kokonaissumma kissojen kuljetukselle lentolippuineen oli lähemmäs 700 euroa. Tämän lisäksi jouduimme purkamaan kissojen sijoutussopimuksen, joka tiesi sakon maksamista kasvattajille. Steriloimme kissat ennen lähtöä, joten kokonaissumma kipusi yli 1000 euroon.

Jos hevosen pitoon liittyy sanonta ”500 kiloa ongelmia”, kissojen kilohinta alkaa nousta kohdallamme samoihin lukemiin..

Kun paperiasiat ovat kunnossa, eläimille tarvitaan määräysten mukainen kuljetuslaatikko. Tarkista, että kuljetuslaatikko on IATAn hyväksymä ja mitat ovat lentoyhtiön määräysten mukaiset. Meidän kissojen koppa on hankittu yrityksestä www.petenkoiratarvike.com, joka myy tarvikkeita ja ruokia koirille, kissoille, hevosille ja pieneläimille. Pyysin apua oikean kuljetuskopan valintaan ja homma oli hoidettu viidessä minuutissa. Sain myös kullanarvoista tietoa kissojen matkustamisessa huomioitavista asioista, kuten feromoni-suihkeen käytöstä.

Kissojen tuntemuksista on vaikea kirjoittaa, mutta uskon matkan olleen vaikea. Kissat saivat onneksi toisistaan turvaa samassa kopassa matkustettaessa. Siirtymiä oli useita: kotoa kentälle, kentältä koneeseen, koneesta uudelle kentälle ja edelleen uuteen kotiin. Kissat virkistyivät silminnähden tavatessamme Dohan kentällä. Lisäksi leikkasin lempiviltistä palan kantokopan pohjalle.

Lempiviltti

Vaikka saimme Dohan viranomaiselta tärkeää tietoa maahantuontiin liittyen, oman eläinlääkäriasemamme virkailijat tiesivät kertoa vielä joitain olennaisia seikkoja, joista Dohan viranomainen ei maininnut. Ohessa muutama huomioitava seikka:

 1. Lentokuntoisuustarkastuksen voi tehdä vain kunnaneläinlääkäri. Huomioi kunnaneläinlääkärin saavutettavuus ja varaa aika ajoissa.
 2. EU-maiden ulkopuolelta palatessa kissat tarvitsevat passit. Tämän tiedon saimme kunnaneläinlääkärilta lentokuntoisuustarkastuksen yhteydessä. Selvitä siis, mitä asioita tulee huomioida Suomeen palattaessa.
 3. Tarkista tiedot parista eri lähteestä. Me saimme ristiriitaista tietoa rabies-rokotteen vasta-ainetestiin (Rabies titre blood test) liittyen: Kohdemaan mukaan testituloksen on oltava valmiina kolme kuukautta ennen lentoa, mutta toinen sivusto kertoo ettei positiivisen tuloksen ja lennon välillä ole odotteluaikaa. Emme edelleenkään tiedä kumpi pitää paikkansa.
 4. Pyydä kaikilta eläinlääkäreiltä leimalliset kopiot asiakirjoista. Niitä saatetaan vaatia lentokentillä.
 5. Varaa IHAN OIKEASTI riittävästi aikaa kentälle. Me varasimme kentälle yli kolme tuntia ja luppoaikaa ei juuri jäänyt. Jos matkaasi liittyy jatkolento, katso että sinulla on riittävästi aikaa lentojen välillä. Voi olla, että joudut huolehtimaan lemmikkien siirrosta lentoyhtiön vaihtuessa. Voi myös olla, että rahti jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Toivottavasti tästä oli hyötyä muille eläinten kanssa matkustaville! En tiedä voinko suositella expattivuotta lemmikeille, mutta ainakin lasten sopeutumisen kannalta oli tärkeää saada rakkaat perheenjäsenet mukaan matkaan. Kohdemaan olosuhteet vaikuttivat päätökseemme positiivisesti, nimittäin omat kissamme ovat devon rexejä ja viihtyvät kuumassa. He saunovat kanssamme 60 asteen löylyissä tassut kohti kattoa pötkötellen ja nauttivat takan lämmöstä. Jos kohdemaan olosuhteet olisivat olleet lemmikeillemme epäsuotuisat, olisimme taatusti miettineet toista vaihtoehtoa.

Auringossa kylpevä Gina

www.petenkoiratarvike.com on muuten siitäkin kiva yritys, että kaikki ostokset toimitetaan tarvittaessa kotiovelle. Tilasin Suomessa yleensä useamman säkin kissanhiekkaa ja ruokaa kerralla, jolloin hinta oli huomattavasti edullisempi. Kotiinkuljetuksen saa maksutta 99e ylittäviin ostoksiin. Tuotevalikoimassa on useita erityisruokavalio-vaihtoehtoja, kuten rotukissojen viljattomia ruokia. Käyhän kurkkaamassa!

Ps. Blogitekstissä olevat mainokset ovat ns. affiliate-markkinointia. Affiliate-markkinoinnissa mainostaja (eli minä) voi saada esimerkiksi kauppaan johtavasta klikkauksesta pienen prosenttiosuuden omaan pussiinsa.

Affiliate marketing – klikkaa tästä lisätietoa.

2 kommenttia

 1. On teillä ollut aika urakka kissojen saamiseksi Dohaan, nostan hattua!!🐱

  1. Author

   Olihan se, mutta sen väärti😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *