Yksityiskokoelman kasvaessa on syytä laajentaa linnaa

Niin minäkin ajattelin lapsiluvun kasvaessa. Seitkytluvun rivari ei muka enää riittänyt tarpeisiimme, vaikka makkareita oli kolme ja vuosikymmenen rakennustapaan tilaa oli vaikka muille jakaa. Tosiasiassa asunto alkoi ahdistaa juuri rakennusvuoden vuoksi. Olin maanisen kiinnostunut eri vuosikymmenillä rakennetuista taloista ja juuri 60- ja 70-luvulla rakennetut talot alkoivat vaikuttaa huonolta idealta.

Olimme jo kiinni vuosisadan alulla rakennetussa hirsitalossa, mutta eräs toinen ostajaehdokas tarjosi täyden pyyntihinnan. Toinen ääripää oli 2000-luvulla rakennettu kivitalo, johon lopulta päädyimme. Lämmitettäviä neliöitä on yli 300 ja huoneluvun perusteella lapsia saisi tulla lisääkin. Hirsitalot ovat yhä suuri ja ikuinen rakkauteni.

Isomman talon hankinta voi tulla kyseeseen myös silloin, kun keräilee tavaraa eikä malta lopettaa. Kysy vaikka sheikalta.

Ajelimme puolisen tuntia Qatarin sisämaahan päin löytääksemme museon nimeltä Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum. Museon kerrottiin olevan yksityiskokoelma, joten odotin jotain pientä kivaa kokoelmaa kera kahvilan. Ajaessamme valtavan kivilinnan pihaan ymmärsin, että kyseessä on jotain aivan muuta. Jo itsessään valtavan linnan kylkeen oli rakenteilla iso lisäsiipi ja pihaan oli rakennettu vesiallas, jota koristi vanha laivan hylky.

On museoita ja sitten on museoita. Tämä museo ei pröystäile nykyteknologialla, vaan tarjoilee mennyttä aikaa niin erikoisella tavalla, että kokenut museonkävijä joutuu hieraisemaan silmiään kahdesti. Museo on VALTAVA ja itse kokoelma KÄSITTÄMÄTÖN.

Omat askeleeni kuluivat aluksi lähinnä lattiaa tuijotellen. kymmeniä toinen toistaan upeampia mattoja siivitti näkökenttääni kauas eteenpäin. Linnan laajennusosaan on kuulemma tulossa ihan oma museo matoille.

En osaa valita mikä museossa viehätti eniten. Koko linna oli yhtä läkähdyttävää ilotulitusta. En tiennyt, että voisin viehättyä ihmisen tappamiseen tarkoitetuista välineistä niin suuresti. Yksityiskohtaisesti kuvioidut miekantupet ja puukonvarret olivat hyvin esteettisiä. Miksi niistä tehtiin kauniita?

Museosta löytyi soittimia, vaatteita, koruja, huonekaluja, rakennusten osia, astioita, taidetta, kulkuneuvoja, kankaita ja aseita. Satuloita, kypäriä, valokuvia ja leluja. En keksi mitä sieltä puuttuisi. En sitten millään. Museosta ei löydy sen suurempia kuvaksia esineiden taustoista. Ne kertovat omaa tarinaansa ja saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

Museolle pääsee uberilla, mutta en osaa sanoa kuinka moni kuski tulee hakemaan sieltä pois. Jos haluat säästää rahaa, suuntaa vihreällä metrolinjalla Al riffan asemalle ja nappaa uber sieltä. Sisäänpääsymaksu riippuu statuksestasi. Qatar ID:llä aikuisen sisäänpääsymaksu on 50 rialia, lapsen 25rial (5-16v). Muille sisäänpääsymaksut taisivat olla 75/50 rial. Museolta löytyy myös kahvila ja pieni matkamuistomyymälä.

Museon vierestä löytyy myös hevostila. Talli muistuttaa lähinnä kolossaalista muinaisrakennusta, josta ei ensinäkemältä uskoisi löytävän hevosia. Museolta tallille on lyhyt matka, mutta mitään opasteita ei löydy. Pyysin virkailijaa piirtämään minulle kartan ja ajoimme siitä huolimatta vahingossa yksityistallin pihaan.

Hevosten pilttuut ovat kivisiä ja jokaisessa oli tuuletin. En osaa sanoa, nauttivatko hevoset täällä juurikaan laiduntamisesta, kun tarjolla on pelkkää hiekkaa. Täällä Qatarissa ratsastus on pääasiassa miesten laji ja maa järjestää huipputason ratsastustapahtumia useita kertoja vuodessa.

En ole vieläkään päässyt ratsaille, mutta tällä tallilla on mahdollisuus päästä maastoon (hack out). Mielenkiinnolla odotan, mitä paikallinen maastolenkki tarkoittaa täällä Qatarissa.

Mitä taloihin tulee, alan olla entistä vakuuttuneempi siitä, ettei ihminen tarvitse kovinkaan paljon neliöitä ympärilleen. Kolmen makkarin kerrostaloasunto tuntuu riittävän tarpeisiimme hyvin. Simpukoista koostuva yksityiskokoelmamme alkaa kuitenkin olla jo niissä mitoissa, että saatamme vaatia laajennusosan käytävältä.

Museon nettisivut: https://fbqmuseum.org

1 kommentti

  1. Kun aikaa kuluu niin tuntuu, että tulee viisaammaksi. Sitten ikää karttuessa haluaisi, että voisi aloittaa alusta…. Viisaampana…..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *