Taiteen ympäröimä

*Sisältää mainoslinkkejä

Muistan taiteen ja kädentaitojen läsnäolon lapsuudessani useassa eri muodossa. Kokemäen mummolan naapuri, Vallimäen Olli, taiteili pillejä metallista. Kaikennäköistä muutakin vajassa syntyi, mutta pienet kiiltävät pillit muistan parhaiten. Porin Musassa pappani työsti päreistä erilaisia koreja kansineen päivineen. Pappa oli myös mahtava runonlausuja ja muisti lukuisia runoja ulkoa. Tätinikin taiteilevat, toinen käsitöitä, toinen runoja.

Kotona isä soitti saksofonia ja pianoa. Äitikin taisi pianonsoiton, mutta parhaiten hän käsitteli sivellintä ja erilaisia värejä. En kuitenkaan muista maalanneeni hänen kanssaan, mutta muistini on blokannut lapsuudestani muutenkin monenlaista. Äiti asui eron jälkeen milloin missäkin, mutta mukana seurasivat aina taiteilijatarvikkeet ja kangaspuut. Hänellä oli aina kymmeniä projekteja, jotka liittyivät taiteen eri muotoihin. Kipsivaluja, lasitöitä. Tulitikkurasioita, joihin hän piirsi upeita perhosia. Tauluja, kymmeniä tauluja. Taide oli äidilleni todella tärkeä osa elämää. Niin tärkeä, että jopa isäni sanoo, että äidin olisi vain pitänyt ryhtyä taiteilijaksi.

Valokuvaus on ollut pitkään rakas harrastukseni

Lapsina minut ja sisarukseni lykättiin musiikkiopistoon ja valitsin ensin viulun, sittemmin pianon. Tavoitteellinen harrastus oli kuitenkin jonkinlainen turn off, olisin halunnut soitella muuten vain. Viulukotelokin hävetti yläasteikäistä minääni. Kaikki veljeni ovat saaneet taiteenlahjat elämäänsä ihan työksi asti, on muusikoita ja graafinen taitaja. Siskonikin ovat lahjakkaita ja taiteellisen perimän siunaamia.

Picassoa Dohassa
Hänen lempiteoksensa Picasso-näyttelystä
Picassosta inpiroituneen taiteilijan, Abdoy El-Bermawyn, töitä

Omat taiteenlahjani ovat vähän levällään. Osaan vähän kaikkea, mutta en mitään erinomaisesti. Pystyn virittämään kitaran korvakuulolta oikeaan vireeseen. Olen yrittänyt entisöidä ja korjata eriskummallisia esineitä, kuten vanhan gramofonin ja rottinkisen peacock-tuolin. Tehnyt korviksia kutistemuovista ja työstänyt makramee-kuvioita langasta. Harrastanut valokuvausta yrittäjämäisen vakavasti. Pidän piirtämisestä ja maalaamisesta. Kirjoittamisen taito on jotain, jota en kuvitellut omaavani ja blogin perustamisen myötä olen huomannut sen olevan ehkä lähinnä minua oleva taiteen muoto.

Asioita joita ikävöin ulkomailla
Asioita joita ikävöin ulkomailla
Papan vanha mikro-objektiivi oli kovassa käytössä, mutta on siirtynyt sittemmin siskolleni

Taiteen tekeminen vaatinee ilmeisesti muutakin kuin ylemmän tahon siunaamaa silmää tai korvaa. Minulta puuttuu yksi taiteilijalle tärkeä ominaisuus -pitkäjänteisyys. En yksinkertaisesti ole jaksanut nähdä vaivaa oppimiselle.

Olen viime aikoina maalannut enemmän kuin koskaan. Monta tuntia paperin ja vesivärien äärellä, joskus viinilasillisen kera. En näe itseäni taiteilijana, mutta näen äitini jälleen uusin silmin. Taide oli hänelle meditaatiota, tila jossa hänen ei tarvinnut miettiä mitään muuta. Olen kiitollinen siitä, että olen myös itse löytänyt elämääni sellaisia tiloja, joissa saavutan tyhjän mielen. En tarvitse siihen täydellisiä taitoja. Tallennan tilan usein instagramiin, ja muistan hetket todella elävästi.

Tyttäreni näkee kauneutta jokapuolella

Lähi-Idässä pääsen kosketuksiin taiteen kanssa uusin tavoin. Rukouskutsut, muodot ja arkkitehtuuri, tuoksut ja tekstiilit. Pidän erityisesti siitä, kuinka täällä osataan rakentaa tiloja. Tila voi rakentua kahden auton väliin autiorannalle, johon naiset kokoavat upean tilan illallista varten vain mattojen, tyynyjen ja kauniiden ruokien ja astioiden avulla.

Haluan opettaa lapsilleni, ettei taide tarkoita vain taidenäyttelykelpoisia esineitä. Taide synnyttää kaikille henkilökohtaisen tilan, joka voi ilmetä kohdatessa rosoisen ovenpielen, Picasson teoksen tai kuihtuneen kukkakimpun pudonneet lehdet. Tai kun kuulee hyvän biisin. Astuu sirkukseen tai peltoaukiolle. Kuulee runon tai tuottaa sellaisen itse.

Ps. Omaa kirjoitusalustaa tai vaikkapa verkkokauppaa miettiville suosittelen hosting-palvelua, jossa kaltaiseni anti-atk-velhokin pärjää. Omat domainit ja postilaatikot saa palvelun kautta helposti. Vierailusi sivustolla laittamani linkin kautta tuo pussiini muutaman latin.

Kun on oma domain, pääsee käyttämää wordpress.orgia ja näin ollen mm. omistat kaiken mitä julkaiset. Lue wordpress.com ja wordpress.org eroista täältä.

4 kommenttia

  1. Olen pitänyt valtavasti valokuvistasi, joita olet ottanut arjestanne. Lahjakkuutesi piirtäjänä teki minuun kuitenkin isomman vaikutuksen. Erityisesti sienet ja talon seinä Vanhasta Raumasta ovat todella hienot. Toivottavasti jatkat työskentelyäsi Kuvataiteilijana, Marjukka!

    1. Author

      Vau mikä palaute. Kaivan heti siveltimet esiin! Itseasiassa kahvilla maalattu pohja onkin jo odottamassa.. 🙂 Kiitos Pirta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *