Baqaala ja Talabat – vinkkejä poteroitumiseen ja helpompaan elämään

Tässä elämäni ensimmäinen kaupallinen linkki! Se on Qatar airwaysille matkakuumeen varalta. KLIKKAA TÄSTÄ ja tule piipahtamaan Qatarissa.

Kirjoitin tovi sitten paikallisen kaupan valloittamisesta ja tällä kertaan paneudun jokaisen introvertin ja opportunistin lempiaiheeseen: kuinka välttää turhat ihmiskontaktit ja optimoida vuorokauden vähät tunnit paremmin. Näillä vinkeillä saatat saada myös lomamatkastasi enemmän irti.

Huom. Opportunisti-termiin liittyvä moraalittomuus kumpuaa tässä kontekstissa ammatinharjoittajien työn vaarallisuudesta piittaamattomuuteen. Introvertiksi en kehtaa itseäni luonnehtia, mutta ehkä piilo-introvertti kuvaa minua paremmin.

Ruokakaupassa piipahtaminen on mukavaa ajanvietettä ainakin toisinaan. On kiva hapuilla hyllyjä ja seurata paikallisten ihmisten ostoskärryjen täyttymistä. Carrefour-marketin avoleipomo on mieletöntä katseltavaa ja kalatiskiltä tuijottavat silmäparit eroavat kotimaan otuksista huomattavasti.

Suomessa viihdyn vain eräässä saksalaisessa markettiketjussa, sillä rakastan kapeaa tarjontaa. Täällä Qatarissa markettien valikoimat ovat valtavat. Vietin viimeksi vartin valikoidessani nuudelipakettia, sillä ne kaikki näyttivät aivan samalta. Baqaala-sovellus on puolestaan kuin saksalainen ketju: riittävän suppea valikoima ja mahdollisuus shopata nopeasti.

Carrefourin kuitti on aina koomisen pitkä, sillä kaikki on kirjattu sekä englanniksi että arabiaksi

Baqaala toimittaa käytännössä ihan minne haluat. Omalle apartmentille tai jopa hotelliin. Täällä kannattaa kuitenkin olla melko tarkka toimitusosoitteesta, sillä yllättävän moni paikka on nimetty identtisesti. Saimme tuta tämän matkallamme national libraryyn, jolloin seurasimme karttasovellusta keskellä työmaata. Varsinainen national library löytyi 16km päästä (tosin emme löytäneet sitä silloinkaan, mutta olimme kulmilla..)

Lataa siis sovellus etukäteen ja tee tilaus ollessasi Wi-FI-verkossa. Sovellus kysyy paikallista puhelinnumeroa, mutta jos sellaista ei ole, näpytä siihen jokin viisi- tai kuusinumeroinen luku. Tilaus maksetaan aina käteisellä, joten Qatariin saapuessa voisi olla järkevää ottaa nippu käteistä (esim. 1000-2000 rialia) mukaan mahdollisia ruokatilauksia ja Uberia varten. Uberin voit toki maksaa myös sovelluksella, mutta ilman paikallista liittymää se on hieman hankalaa.

Ajankohtaisia sovelluksia kännykän näytöllä
Baqaala-sovellus on yllättävän helppokäyttöinen

Kun kaikki elintarvikkeet on valittu, tarkista ostoskori ja toimitusosoite vielä uudelleen. Voit laittaa tarkennuksen, kuten hotellihuoneen numeron ja hotellin puhelinnumeron. Pystyt poimimaan parhaimman toimitusajankohdan omien menojesi mukaan.

Toinen varteenotettava sovellus on Talabat. Siinä missä Baqaala toimittaa ainoastaan elintarvikkeita, Talabat toimittaa lisäksi ruokaa eri ravintoloista ja oikeastaan kaikkea muutakin taivaan ja maan väliltä. Online payment kertoo, voitko maksaa ostoksesi luottokortilla. Voit tilata vaikka morsiuskimpun suoraan hotellihuoneeseen tai intialaista puistopiknikille.

Tilasin pyykkipoikia ja arvasin niiden päätyvän leikkeihin pyykkinarun sijaan. Luovat lapset!
Oma Baqaala-tilaukseni onnistui verrattain hyvin, mutta arvioin perheen maitotarpeen hieman pieleen tilatessani epähuomiossa pillimehun kokoisen maitopurkin

Nämä sovellukset helpottavat expatin elämää helppoudellaan, vaikka toisinaan tekee hyvää lähteä ihmisvilinäänkin. Jonottamisesta tai ruuhkissa tönöttämisestä voisin tosin maksaa sievoisen summan sille, joka tekee sen puolestani. Qatarissa yksityisautoilu on tavanomainen tapa liikkua ja ruuhkautuvat tiet jokapäiväinen riesa. Metrosta pidän, mutta radan tarjoama säde on vielä melko suppea. Uber-kuskit jonottavat liikenteessä siinä missä muutkin.

Oma oleskelulupani on nyt käsittelyssä, joten joudun (=saan) kieltäytymään autolla ajamisesta tulevien viikkojen tai kuukausien ajan. Opportunisti-minäni rakastaa sillä välin Talabattia ja Baqaalaa, vaikka kyseisten yritysten kuskien työnkuva lienee yhtä vaarallinen rakennustyömaan siirtolaisten kanssa. Jättimäisten maastureiden kanssa samoilla teillä ajavat skootterit ja moottoripyörät jäävät kakkoseksi ja tienposkessa makaavat kaksipyöräiset ajoneuvot kertovat karua tarinaa.

Ristiriitaiset fiilikset ovat osa kulttuurishokkia, mutta hymyileväiset ja ystävälliset työntekijät vievät negatiiviset ajatukset mennessään. Eräs kuski oli todennut, ettei täällä sentään tule ryöstetyksi. Monen kotimaa on vielä vaarallisempi paikka elää ja yrittää.

2 kommenttia

    1. Author

      Itsekin viisastun joka päivä😂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *